Heerlijk schilderen op Hindersteyn

In juli kreeg ik het verzoek of de BuitenSchilderWeek, georganiseerd door mijn buurvrouw Karen Hollander, Hindersteyn als locatie mocht gebruiken.

Dit sprak mij direct aan, want het schilderen van onderwerpen in de tuin is een tijdsbesteding die in de 19de eeuw en al eerder veel werd gebezigd in de aristocratische kringen die zich ophielden op de buitenplaatsen. Wat zou het aardig zijn als deze bezigheid anno nu weer voor het voetlicht wordt gehaald. De productie van de cursisten zou tentoongesteld kunnen worden op de Open Tuindagen. Bezoekers mogen dan een waardeoordeel vellen en een bezoekersprijs toekennen aan het mooiste of origineelste doek. Het resultaat ervan is dat men op een andere manier gaat observeren, met meer zicht op de details in de tuin.

Karen doet verslag:

Dit vierde jaar van de BuitenSchilderWeek genoten wij op de laatste dag van de gastvrijheid op Hindersteyn. Wat een plek, wat een prachtige bloementuin. Wat heerlijk om hier te mogen schilderen werd door de cursisten gezegd. Al snel had de groep zich verspreid, sommigen begonnen aan de complexiteit van het gebouw, velen vielen voor de bloemen. De kas, de slangenmuur, de fontein, de diepte van de tuin. Acrylverf, olieverf, aquarel. Telkens merk je dat wij ons hoofd bewegen en hierdoor veel meer zien dan er in het plaatje past. Hoe krijg je het spannend, levendig. De lunch hielp, lekker, even afstand en een onweerstaanbaar verhaal van eigenaar Erik Geytenbeek. Sommigen bleven schilderen, anderen waren na vijf uur moe en nog lang niet klaar. Een dag is te kort, er is zoveel te zien. Als het mag, komen we volgend jaar graag nog een keer terug.

En de schilderijen? Die hangen nu overal thuis, twintig keer een stukje Hindersteyn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.