Kaapse knoflook

Voor onze Oranjerie staan op Agapanthus lijkende kuipplanten en bij iedere tuinrondleiding wordt ons gevraagd wat dit voor leuk bloeiend gewas is.

Ruim tien jaar geleden kwam tuinbaas Walter van Slot Zuilen met regelmaat het fruit snoeien op Hindersteyn. Walter nam voor ons iets speciaals mee: dag van het kasteel. Thulbaghia is afgeleid van Ryk Tulbagh, halverwege de 18de eeuw de Nederlandse gouverneur in Zuid-Afrika. Deze plant behoort tot de familie van der Alliaceae (look-familie). Tulbaghia bloeit van het begin van de zomer tot aan de eerste vorst en is winterhard tot ongeveer -7⁰. Het is dus typisch een plant waarvan men niet goed weet of deze in een pot geplant moet worden of in de volle grond. In natte zware klei zoals op Hindersteyn voelt de plant zich niet prettig, vandaar dat wij deze in een kuip hebben staan.

De Tulbaghia wordt ook wel Kaapse knoflook genoemd. In de keuken wordt deze gebruikt in salades en de lila bloemen zijn eveneens eetbaar. Fijngesnipperde bladeren kunnen ook als smaakmaker worden gebruikt. Groot voordeel van de Tulbaghia is dat deze wel de knoflooksmaak geeft, maar de geur blijft niet “hangen”, zodat men de volgende dag geen knoflookkegel heeft.

Omdat wij de afgelopen jaren veel vraag kregen naar deze plant en men deze nergens tegenkomt heeft ons kruidenteam er voor gezorgd dat wij een voorraadje hebben ten behoeve van verkoop op de Open Tuindagen. U kunt dus uw slag slaan en een mooi en bruikbaar aandenken meenemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.