Servies met oude traditie

Sinds 1970 gebruiken wij het servies genaamd Valeria van het merk Villeroy & Boch. In 1969 is dit servies geïntroduceerd als zogenaamd vitro-porselein, een vrij harde en duurzame soort porselein. Dit servies is in het roze/rood en in het blauw verkrijgbaar geweest tot 1992.

Diverse buitenplaatsen, zoals bijvoorbeeld kasteel Maarsbergen in Maarsbergen, Caloroma in Noordwijk en Vreedenhoff in Nieuwersluis hebben dit servies in gebruik. Ook de vorige eigenaar van Hindersteyn, Baron de Wijkerslooth van Weerdesteyn had dit servies aangeschaft. Inmiddels hebben wij ontdekt dat dit servies in het roze/rood al voor 1969 in productie was in een aardewerk-variant. Dit was natuurlijk veel kwetsbaarder in gebruik.

Recentelijk hebben wij een kammenbakje van rond 1900 kunnen bemachtigen via internet. Dit kammenbakje heeft hetzelfde motief als ons servies. Ook ontdekten wij een toiletemmer met ditzelfde motief uit de jaren negentig van de 19deeeuw. Vanaf 1882 waren de sanitaire omstandigheden onderhevig aan verbetering.Villeroy & Boch was een belangrijke producent van lampetkannen en –kommen,alsmede andere toebehoren ten behoeve van het was-ritueel.

Voor het servies heeft men eind jaren veertig van de 20steeeuw teruggegrepen naar het motief van deze waskommen. Kortom een patroon van ruim 125 jaar oud. Tegenwoordig gebruiken wij dit ‘’kasteel servies“ bij de trouwerijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.